Komuniké z 8. riadneho rokovania Mestskej rady v Prešove

13.08.2009 Prešov

V stredu 12. augusta 2009 sa v prijímacej sále MsÚ v Prešove uskutočnilo 8. riadne rokovanie Mestskej rady v Prešove. O prijatých uzneseniach informovali zástupcovia rady a vedenie Mestského úradu na dnešnej tlačovej konferencii.
1. Prvým bodom rokovania bola Informatívna správa o uskutočnených výberových konaniach v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, ktorú predložila PhDr. Kvetoslava Komanická, vedúca odboru školstva, kultúry a športu MsÚ v Prešove.

V súlade s platnou legislatívou mesto Prešov ako zriaďovateľ 38 škôl a školských zariadení na území mesta v súlade s platnou legislatívou vyhlásilo výberové konania na miesto riaditeľov 24 škôl, ktorým sa k 30.6.2009 skončilo 5-ročné funkčné obdobie. Na základe návrhov rád škôl boli pre novozvolených riaditeľov vypracované menovacie dekréty, pracovné zmluvy a pracovné náplne na funkčné obdobie od 1.7.2009 do 30.6.2014. Informatívnu správu členovia mestskej rady zobrali na vedomie.

2. Návrh na odpredaj niektorých nebytových priestorov a pozemkov zastavaných týmito stavbami vo vlastníctve mesta Prešov predložila JUDr. Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku MsÚ.

Mestská rada sa rozhodla odporučiť navrhovaný odpredaj nebytových priestorov podľa stanoviska Komisie Mestského zastupiteľstva v Prešove pre disponovanie s majetkom mesta. Odporúča teda odpredať garáže (por. č. 24 – Dargovská ul. ; por. č.25 – Pavlovičovo nám. ; por. č.39 – Čapajevova ul. ; por. č. 51 – v BD Mukačevská ul. 8; por. č. 53 – v BD Pavlovičovo nám. 31; por. č. 55 – v BD Čapajevova ul. 14), ostatné nebytové priestory (por. č.6 – Jánošíkova ul. 36/A; por. č. 18 – Ul. Kollárova 11; por. č. 28 NP vstavané v kruhovej rampe Levočská ul. )
Ďalší odpredaj majetku sa bude realizovať až po zadefinovaní podmienok presnej postupnosti odpredaja, ktoré budú v súlade s novelou zákona č. 258/2009, ktorým sa dopĺňa zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí.

3. K Správe o plnení Plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta za I. polrok 2009 a Návrhu na zmenu Plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2009 s výhľadom na roky 2010 – 2011, ktoré predkladal Ing. Ľudovít Koháni, vedúci oddelenia investičnej výstavby OSR MsÚ, nebolo prijaté uznesenie.

Na rok 2009 bol schválený plán investičnej výstavby vo výške 14 867 888,20 € (447 910 000, - Sk). Dňa 21.7.2009 boli pozastavené prípravné práce na doteraz nezačatých stavbách na základe úlohy, ktorá vyplynula v súvislosti s opatreniami zo zasadnutia Krízového manažmentu dňa 13.7.2009 a potrebou dofinancovania rozostavaných stavieb. Ku dňu 21.7.2009 boli začaté stavby vo výške 9 466 436,90 € (285 185 878, - Sk), nezačaté stavby vo výške 5 401 451,30 € (162 724 122, - Sk).

4. Mestská rada s pripomienkami prijala Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorý predložila JUDr. Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku MsÚ.

Zmeny a doplnky zákonov o podmienkach predaja výrobkov a poskytovaní služieb na trhových miestach (Z. č.178/1998 Z.z. ) a o živnostenskom podnikaní (Z. č. 455/1991 Zb. ) vyvolali potrebu vydať nové VZN, ktorým sa ruší VZN č.81/1998 zo dňa 27.7.1998.
Ďalším dôvodom na vydanie nového VZN je zmena trhových miest na území mesta a ich prevádzkový a predajný čas, rozšírenie okruhu výrobkov, ktorých predaj na trhových miestach je zakázaný.

5. Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov, ktorým sa vydávajú Trhové poriadky trhových miest predložila JUDr. Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku MsÚ. Toto VZN reaguje na zákon, ktorý stanovuje vydať trhový poriadok vo forme VZN nielen pre trhoviská, ale aj pre tržnice a príležitostné trhy, ktoré spravujú jednotliví správcovia a to: Technické služby mesta Prešov, a.s. , MSS Prešov, s.r.o. a PKO Prešov.

Materiál zobrali členovia Mestskej rady na vedomie s pripomienkami a odporúčajú Mestskému zastupiteľstvu prerokovať a schváliť tri samostatné VZN, ktorými sa vydávajú trhové poriadky pre jednotlivých správcov trhových miest a príležitostných tržníc.

6. Návrh na schválenie majetkových prevodov, ktorý predložila JUDr. Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku MsÚ, Mestská rada zobrala na vedomie a odporučila jednotlivé majetkové prevody Mestskému zastupiteľstvu prerokovať a schváliť.

7. Návrh na zverenie objektov do správy Základnej škole Mirka Nešpora v Prešove a PKO v Prešove predložila JUDr. Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku MsÚ.

Materiál obsahoval návrh na zverenie stavby „Prešov – ZŠ Mirka Nešpora - viacúčelové ihrisko“ do správy ZŠ Mirka Nešpora s dátumom od 1.9.2009 a návrh na zverenie Kultúrneho strediska Šváby, ktoré sa stalo vlastníctvom Mesta Prešov na základe rozhodnutia Okresného súdu v Prešove zo dňa 4.11.2008 do správy Parku kultúry a oddychu s dátumom od 1.9.2009.
V súlade so Zásadami hospodárenia a nakladania s majetkom mesta, ktoré určuje VZN č. 239/2005 prevod správy nehnuteľností majetku s obstarávacou cenou nad 5 mil. Sk (cca 166 tis. €) podlieha schváleniu mestským zastupiteľstvom.
Materiál členovia Mestskej rady zobrali na vedomie a odporučili ho Mestskému zastupiteľstve prerokovať a schváliť.

8. Návrh na zmenu zakladacej listiny obchodnej spoločnosti MSS Prešov, s.r.o. predložila JUDr. Daniela Špačková, vedúca odboru správy mestského majetku MsÚ. Zakladateľskú listinu spoločnosti je potrebné doplniť o voľnú živnosť: ubytovacie služby bez poskytovania pohostinských činností, z dôvodu začatia prevádzkovania vrátenej ubytovacej časti od predchádzajúceho podnájomcu (Viva Mexico, Sabinovská 16, Prešov).

Materiál bol členmi Mestskej rady v Prešove vzatý na vedomie s pripomienkami a bude posunutý na rokovanie poslancov Mestského zastupiteľstva.

9. Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov, ktorým sa rušia niektoré všeobecne záväzné nariadenia mesta Prešov, predložila Ing. Daniela Dzubajová, vedúca organizačného odboru MsÚ.

Oddelenie právnych služieb MsÚ v Prešove vykonalo revíziu platných VZN mesta Prešov s prihliadnutím na legislatívne zmeny, resp. možnosť ich aplikácie v praxi. Výsledkom tejto revízie je návrh VZN, ktorým sa niektoré VZN rušia. Predložený návrh ruší VZN č. 11/1991 o oceňovaní stavieb, pozemkov, trvalých porastov a náhradách za dočasné užívanie pozemkov, VZN č.17/1992 o mestskom podniku, VZN č. 26/1992 o odstránení architektonických bariér v existujúcich zariadeniach občianskej vybavenosti na území mesta Prešov a VZN č. 61/1996 o dražbách.
Materiál Mestská rada zobrala na vedomie a odporučila poslancom MsZ predložený návrh schváliť.

10. Informatívnu správu o stavebných aktivitách fyzických a právnických osôb v pamiatkovej rezervácii Prešov a na ostatnom území mesta Prešov za I. polrok 2009 predložil Ing. arch. Vladimír Ligus, hlavný architekt mesta.

Materiál obsahoval súhrn stavebných aktivít vrátane prestavieb, rekonštrukcií a väčších opráv pozemných objektov. V dôvodovej správe stojí, že „v I. polroku 2009 prevažovala aktivita investorov v príprave stavieb v oblasti zariadení občianskej vybavenosti, najmä obchodu a služieb. (... ) V oblasti technického vybavenia územia naopak prevládala príprava budovania nových dopravných stavieb a inžinierskych sietí nad rekonštrukciou existujúcich. Na území Pamiatkovej rezervácie Prešov prevládali stavebné aktivity zamerané na rekonštrukcie, prestavby a dostavby pôvodných objektov. “ Členovia Mestskej rady v Prešove zobrali informatívnu správu na vedomie a odporučili ju Mestskému zastupiteľstvu v Prešove schváliť.

11. Poslanci neprijali uznesenie k Návrhu na zmenu termínu plnenia uznesenia MsZ v Prešove č. 284/2008 zo dňa 22.10.2008 o príprave územného plánu centrálneho mestského parku, ktorý predložil Ing. arch. Vladimír Ligus, hlavný architekt mesta.

12. Posledným bodom rokovania bol Návrh na zvolanie XXXVII. riadneho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Prešove na štvrtok 27. augusta 2009 so začiatkom o 10.00 hod.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región